Kind helpen aanpassen aan kinderopvang

Uw kind helpen zich aan te passen aan de kinderopvang

BEN JE HET OOK BEU OM TE ZOEKEN NAAR EEN GOED KINDERDAGVERBLIJF OF BSO? MAAK EEN AFSPRAAK EN KOM EENS PRATEN MET ONS: Villa De Kinderlantaarn

U bent net begonnen met uw kind naar het kinderdagverblijf te brengen. Het is de eerste dag dat er iets mis gaat en uw kind hardop protesteert als het tijd is om afscheid te nemen.

Veel kinderen ervaren angst bij het starten van een nieuwe kinderopvang, maar er is genoeg te doen om de overgang voor u en uw kind zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.

Hier zijn een paar tips

Bereid uw kind voor door van tevoren met hem of haar te praten, vertel hem of haar waar hij of zij naartoe gaat, wat hij of zij gaat doen.

Neem uw kind een paar keer mee naar het kinderdagverblijf voordat u hem of haar voor het eerst moet verlaten. Laat uw kind zien waar het naartoe gaat. Beantwoord eventuele vragen die ze hebben openlijk en eerlijk en stel ze gerust dat alles in orde is.

Kom tenminste 15 minuten van tevoren aan, zodat u uw kind kunt helpen zich te vestigen in een activiteit voordat u naar uw werk moet gaan. Ze zullen minder snel protesteren tegen uw vertrek als ze plezier hebben en betrokken zijn bij een activiteit.

Vertrouwde voorwerpen zoals een favoriet knuffeldier of een veiligheidsdeken moeten bij de hand zijn. Uw kind kan het gemakkelijker vinden om zich aan te passen aan een bepaalde zorgsituatie met een favoriet speeltje om vast te houden als het zich angstig of overstuur voelt.

Probeer voldoende tijd uit te trekken zodat u zich niet overhaast aanmeldt en uw kind aan een activiteit begint.

Let op uw eigen lichaamstaal wanneer u afscheid neemt van uw kind. Als u zich onzeker voelt over de nieuwe regeling, kunt u een deel van uw eigen angst overbrengen op uw kind.

Weersta de verleiding om de deur uit te sluipen terwijl je kind niet kijkt. Je zult gewoon meer problemen voor jullie beiden creëren. Omdat je bang bent dat je weer gaat verdwijnen, kan het zijn dat je kind niet meer bereid is om je een minuutje uit het zicht te laten - zelfs niet als je thuis bent.

Als uw kind sterk reageert, kijk dan of uw partner of een vertrouwde vriend het kind in plaats daarvan kan afzetten. Het is mogelijk dat ze meer protesteren tegen uw vertrek dan tegen de specifieke omgeving van de kinderopvang.

Vraag de verzorger van uw kind of hij of zij inzicht kan geven in het probleem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het kind een van de andere kinderen in de groep niet leuk vindt of dat het moeite heeft om een middagdutje te doen.

Consistentie is belangrijk, dus hou je aan een routine. Vermijd andere veranderingen in de routine van uw kind terwijl u gewend bent aan een nieuwe kinderopvangregeling. Dit zou bijvoorbeeld geen goed moment zijn om ze van een kinderbedje naar een bed te verplaatsen.

Accepteer het feit dat het voor jonge kinderen tijd kost om zich aan te passen aan een nieuwe kinderopvanginstelling en dat sommige kinderen er langer over doen dan andere.

Wees alert op de mogelijkheid van een onderliggend probleem. Als uw kind zich na een paar weken nog niet heeft geïnstalleerd, kan het gewoon een slechte keuze zijn voor uw kind. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er sprake is van misbruik. Het probleem kan zoiets simpels zijn als een persoonlijkheidsconflict tussen uw kind en een verzorger.

Villa De Kinderlantaarn is een kinderdagveblijf en buitenschoolse opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het is gevestigd in Lelystad. En biedt professionele begeleiding en opvang van jonge kinderen en pubers. Heb je vragen of wil je graag een afspraak plannen? Bezoek onze contactpagina.