Kiezen voor kinderopvang

Hoe kies je voor kinderopvang?

Hoe kies je voor kinderopvang? Hoe kiezen Nederlandse ouders voor kinderopvang?

Elke familie heeft andere behoeften en wil als het gaat om het selecteren van de kinderopvang die geschikt is voor hen.

Wat vinden ouders van kinderopvang?

Over het algemeen begrijpen ouders het belang van de vroege jaren voor de cognitieve, fysieke en emotionele ontwikkeling van hun kind en daarom gaan ze niet lichtvaardig om met beslissingen over kinderopvang.

Ouders voelen een grote verantwoordelijkheid om de zorg te kiezen die de behoeften van hun kind ondersteunt, zoals het bieden van liefde, veiligheid en verrijkende ervaringen, waarbij rekening wordt gehouden met praktische zaken, zoals openingstijden en vergoedingen.

Het gevolg hiervan is dat de keuze voor kinderopvang vaak een 'gedenkwaardige en stressvolle beslissing' is, vooral als gezinnen voor het eerst gebruik maken van zorg.

Ouders meldden dat ze zich overweldigd voelen door de complexe en veranderlijke omgeving van de kinderopvang, en ouders van oudere kinderen hebben het gevoel dat het systeem complexer is geworden:

 • Het grote aantal en het soort diensten
 • Wachtlijsten en gebrek aan beschikbaarheid
 • Verhogingen van de vergoedingen
 • Veranderingen in de regelgeving, bijvoorbeeld de verhouding tussen kinderen en opvoeders
 • Veranderingen rond de financiering door de overheid, d.w.z. de subsidie voor de kinderopvang
 • Nieuw onderzoek rond de ontwikkeling en het onderwijs van kinderen
 • In antwoord hierop wordt in het verslag een onderliggende behoefte aan een "gecentraliseerde, alomvattende en onpartijdige informatiebron" gezien om de stress in het gezin te verlichten. Het goede nieuws is dat we hier op CareforKids.com.au al een A-Z van Kinderopvang aanbieden die vol staat met nuttige informatie, evenals onze vrij verkrijgbare Gids voor Kinderopvang.

Praktisch gezien, hoe benaderen ouders de beslissing van de kinderopvang?

De keuze voor kinderopvang is niet alleen een kwestie van het vinden van een dienst in één eenvoudige stap. In plaats daarvan moeten de ouders overwegen:

 • Of ze hun kind al dan niet inschrijven in het formele onderwijs en de formele opvang.
 • Welk type zorg is het beste voor hun kind, d.w.z. lange dagopvang, familiedagopvang, kleuterschool/kleuterschool of buitenschoolse opvang?
 • Welke dienst te gebruiken
 • Er zijn emotionele en praktische factoren waarmee rekening moet worden gehouden, en zodra ouders besluiten om formeel onderwijs en zorg te zoeken, zijn er verschillende stappen die ouders nemen die leiden tot hun uiteindelijke beslissing om voor hun kind te zorgen:

Stel een lijst op van mogelijke diensten: op basis van locatie, budget, mond-tot-mondreclame aanbevelingen en overheidsinformatie.

Een shortlist samenstellen: kwaliteits- en pragmatische zaken in overweging nemen en rekening houden met de standpunten van anderen, zoals mond-tot-mondreclame, online reviews en voorkennis van huidige of voormalige personeelsleden/ouders.

Vraag een plaats aan: veel ouders zetten de naam van hun kind op twee of drie lijsten, soms meer.

Het praktische proces van het vinden van kinderopvang komt met gemengde emoties, en ouders meldden het gevoel:

Gestresst, bezorgd, verward of schuldig in de fase van het opstellen van de lijst.

Vastberaden, optimistisch, gefrustreerd of teleurgesteld in het stadium van de shortlist

Onbetrouwbaar, onder de indruk, hoopvol, zelfverzekerd, duidelijk of opgewonden na een bezoek aan een dienst

Zenuwachtig, gestresst, ongeduldig of bezorgd terwijl ze op de wachtlijst staan

Opgelucht, dankbaar, gelukkig of schuldig wanneer hun kind een plaats werd aangeboden...

Worden ouders bij de keuze van de kinderopvang beïnvloed door derden?

Dat zijn ze zeker! Hoewel het de ouders van het kind zijn die de beslissing nemen, laat dit rapport zien dat mama's en papa's er sterk door worden beïnvloed:

Andere ouders, of het nu gaat om een vertrouwde vriendin uit de groep van de moeder of een mummie-blogger die ze nog nooit hebben ontmoet.

Enigszins verrassend zeggen ouders dat ze vertrouwen hebben in informatiebronnen van de overheid (zoals websites), maar ze zoeken het zelden op, behalve in de eerste fase van het feitenonderzoek.

Wat is de hoofdreden als het gaat om ouders die beslissingen over kinderopvang nemen?

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat ouders door anderen worden beïnvloed, laat dit rapport zien dat mama's en papa's het sterkst op hun eigen oordeel afgaan.

Bij de keuze van de kinderopvang zijn ze geïnteresseerd in kwaliteit, waaronder zaken als schone en veilige faciliteiten, gekwalificeerde verzorgers en verrijkende activiteiten, en de ouders geven een overweldigende prioriteit aan het welzijn van hun kind.

Al met al zijn de ouders op zoek naar een kwalitatief hoogstaande vroegschoolse opvoeding en opvang die dat ook doet:

 • het fysieke welzijn en de veiligheid van hun kind ondersteunen (dit wordt als essentieel beschouwd)
 • Het emotionele welzijn van hun kind te ondersteunen en het gevoel te hebben erbij te horen.
 • Ondersteuning van de ontwikkeling en groei van hun kind
 • Ondersteuning van het welzijn van de gemeenschap, door banden te leggen tussen de dienst, de gezinnen en de gemeenschap.
 • Ondersteuning van het organisatorische welzijn door stabiliteit in het beheer, de processen en het bestuur te tonen

Villa De Kinderlantaarn is een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het is gevestigd in Lelystad. En biedt professionele begeleiding en opvang van jonge kinderen en pubers. Heb je vragen of wil je graag een afspraak plannen? Bezoek onze contactpagina.