Contact met uw kind na dagopvang

Naar de kinderopvang gaan is een grote gebeurtenis in het leven van uw kleintje, en hoewel er veel plezier te beleven valt en er veel te leren valt, kunnen die uren van dagopvang hun tol eisen als de pick-up rondrolt.

Uw kind kan zich moe voelen na alle actie, of buiten zinnen omdat ze JE niet meer gezien hebben sinds het brengen, dus het is belangrijk dat u de tijd neemt om weer contact te maken en je ouder-kind relatie te koesteren als je weer samen bent.

Om dit te doen, geef je kind je onverdeelde aandacht nadat je ze hebt opgehaald bij hun kinderopvang, en omdat ze na al die uren misschien chagrijnig zijn, raden ze je aan om ze te 'douchen met alle liefde die je maar kunt'.

Naast het bieden van troost en knuffels, kun je ook weer contact maken door een zinvol gesprek met je kind te voeren.

Om het delen, binden en communiceren aan te moedigen, stellen de deskundigen u voor:

  • Vraag wat de favoriete bezigheid van uw kind was gedurende de dag.
  • Praat over de vrienden die ze hebben gemaakt, en vraag hen om een aantal kinderen te noemen waarvan je weet dat ze bevriend zijn met, of spelen met, de zorg.
  • Bespreek hun favoriete opvoeder en vraag wat ze leuk vinden aan hen
  • Vraag hoe hun lunch was en naast wie ze zaten toen ze het aten...
  • Praat over het verhaal van die dag, en vraag wat voor boek er werd gelezen en wat ze ervan vonden.
  • Vraag of uw kind die dag iets nieuws heeft geleerd en wat het was...

Begin een gesprek met behulp van foto's of notities van de opvoeders of de dienst van uw kind, bijvoorbeeld door ze een foto te laten zien op het digitale platform van de dienst en zeg: 'Kijk eens naar deze mooie foto van uw vingerschildering. Hoe voelde de verf aan?' of 'Wat was je favoriete kleur verf?

Vermeld een aantal dingen die je kind zou hebben gezien of gespeeld bij de zorg om hen te helpen herinneren dingen die ze deden, bijvoorbeeld, je zou kunnen zeggen: 'Ik zag veel kleurrijk speeldeeg vanmorgen. Wat hebben jij en Jessica ermee gemaakt?'.

Aan het eind van de dag helpen deze gespreksstarters u om weer contact te maken met uw kind, hun communicatieve vaardigheden aan te scherpen en u ook inzicht te geven in de ups en downs in het leven van uw kind.

Maak van dit soort weerzien een essentieel onderdeel van elke dag. Mevrouw Pots is een werkende moeder met twee jongens in de kinderopvang en ze zegt: 'Als iedereen eenmaal thuis is, gaan we het gezin rond en vragen we: 'Wat was je favoriete ding van vandaag en wat was iets dat niet zo goed was? Op deze manier komen mijn man en ik erachter dat er kleine uitdagingen zijn of dat iemand een beetje gemeen was of dat iets niet zo goed werkte. Dit helpt ons om de ervaringen van onze kinderen beter te begrijpen en betekent dat we ondersteuning kunnen bieden als dat nodig is.

Al met al is het van vitaal belang dat kinderen en ouders zich verbonden voelen - vooral na vele uren uit elkaar.

Het geven van kwaliteitstijd en zinvolle aandacht aan uw kind na het ophalen is gunstig voor het hele gezin en u leert onderweg een paar dingen.

Villa De Kinderlantaarn is een kinderdagveblijf en buitenschoolse opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Het is gevestigd in Lelystad. En biedt professionele begeleiding en opvang van jonge kinderen en pubers. Heb je vragen of wil je graag een afspraak plannen? Bezoek onze contactpagina.